Správná péče o vlasy

Dnes si řekneme, jak se správně starat o vlasy a proč. Probereme vše ohledně mytí vlasů a jejich následné péče. Teď se asi zasmějete, že vás chceme učit mýt si vlasy. Hodně lidí, to ale stále dělá špatně a mechanicky si vlas poškozují. Když tak si jen zkontrolujte, jestli tam někde neděláte chybu.

Na začátek bychom si měli asi říct, že vlasy jsou velmi jemné a křehké a v podstatě jim škodí vše co na nich uděláte. Proto s nimi musíme opravdu zacházet opatrně a nabídnout jim velkou péči.

Správné mytí vlasů

Takové první pravidlo, ve kterém se dost často chybuje je, že namočíme vlasy do celé dlaně vylijeme šampon naneseme do vlasů a snažíme se mýt vlasy a vytváříme bohatou pěnu, pokud ji nemáme přilíváme víc šamponu. Tak pozor, takto opravdu ne! Hned vysvětlím proč. Za prvé rozhodně nepotřebujete plnou dlaň šamponu, je pak víc obtížné jej z vlasů vypláchnout a může dojít ke svědění pokožky a případně se mohou objevit lupy. Velkým omylem bývá, že se nejprve myjí vlasy, ty se drhnou, abychom docílili pocitu, že jsme si je umyli fakt pořádně.

Napíšeme si jak na to. Je hodně důležité si vlasy pořádně namočit vodou, takovou, jaká je vám příjemná na pokožku. Aplikujeme šampon tak, že si ho dáme do dlaně, větší lístkový oříšek, ne celou dlaň. Rozetřeme mezi prsty a snažíme se šampon dostat na pokožku hlavu. To je totiž ta nejdůležitější část! Pokud nebude zdravá pokožka, nemohou být ani vlasy. Tam se snažíme lehce vmasírovat a masírovat pokožku hlavy, tak aby se pokožka hlavy uvolnila a prokrvila. Děláme to bříšky prstů. Vlasy by se správně umývat ani neměly. Pěna, která po nich sklouzne, při vymytí šamponu, by je měla dostatečně opláchnout a vyčistit. Chápu ale, že pro některé by ten pocit z mytí nebyl takový, proto asi můžete si s pěnou vyhrát a nechat ji lehce sklouznout dál, než aby zůstala jen na pokožce, ale pozor vlasy u toho určitě necuchat, nepromasírovávat a nijak jinak nedrchlit. Vlas se při mytí otevírá a přijímá všechny živiny, které mu dáte kvalitním šamponem. Pokud máte pocit, že nemáte dostatečnou pěnu i když tu k mytí úplně nepotřebujete! Toto je jen o pocitu. Vždy přidáváme vodu, ne víc šamponu! Za pomocí vody se zaktivují všechny látky v šamponu. Pokud máte vlasy více znečištěné, lehce je propláchněte vodou a opakujte proces. Uvidíte, že až to uděláte správným způsobem, na další mytí, vám to bude stačit už jen jednou. Dlouhé vlasy by se měly vždy mýt v lehkém záklonu, a ne v předklonu. Šampon otevírá strukturu vlasů a vy se tak vyhnete jejich zacuchání! Při oplachování vodou rukou odkrývejte vlasy a snažte se proudem vody oplachovat od pokožky do délek vlasů. Pokud jste vlasy dobře vypláchli, poznáte to tak, že bývají drsnější. Z vlasů opatrně odstraňte přebytečnou vodu a lehce vložte do ručníku. Vlasy se neždímají jako prádlo, ani ručníkem je necucháme, abychom je pořádně vysušily. Pokud toto děláte, tak prosím přestaňte, vlasům neuvěřitelně škodíte a mechanicky si je poškozujete, už právě při mytí. Nezapomínejte na to, co jsme si psali hned na začátku, vlasy jsou hrozně křehké. K jejich poškození, či přetržení stačí opravdu málo. Ještě jedna věc, pokud se vám vlasy rozčesávají už po šamponu dobře, je to nevhodným šamponem, raději ho vyhoďte. Je to známka právě použitých chemických látek, které vám téměř trvale obalují a ucpávají strukturu vlasů, většinou to bývají 2 v 1 a jiné perly.

Tak máme umyto a teď nás čeká druhý krok. Tím je aplikace kondicionéru. Často se setkávám s odpovědí: „To já nepotřebuju, nepoužívám, nebo po něm se mi mastí vlasy, nebo, mám je velmi splihlé.“ Je to stejně důležité jako šampon. Jak jsme si už psali, vlas se při mytí otevírá a dostávají se do něj veškeré živiny ze šamponu. Kondicionér má tu funkci, že vám vlas pomůže zavřít a udržet v něm všechny ty dobroty, které jsme mu ze šamponu poskytli, aby měl dostatečnou péči a mohl se vyživit a své živiny si uchovat. A nejen to, pokud neuzavřete vlas a máte barvené vlasy, tak vaše barva ani nevydrží tak dlouho jak má. To samé platí pro zákazníky se speciálním blond odstínem, tyto odstíny bývají choulostivější a jak jsme si už psali potřebují výjimečnou péči. Kondicionér není vhodný jen na uzavření vlasů a jako ochrana před vymytím barvy, ale dodá vlasům ještě živiny a doplňuje se šamponem výslednou péči o vlas. Zatímco šamponem vlas dostává péči zevnitř, kondicionér tím, že nám vlas uzavře, zároveň dokončí ochranu a výživu vlasu na povrchu. A i v tomto případě se hodně chybuje. Pojďme si nejdřív ukázat správný způsob aplikace.

Sundáme ručník z vlasů a dáme si kondicionér do dlaně, kolik jsme si už říkali. Někdy jsou na pumpičku, stačí tedy na krátké vlasy 1x stlačit, na delší to může být i víckrát, ale nepřežeňte to, maximálně by jste se měli vejít do čtyřech stlačení, tady taky záleží na hustotě vlasů. Rozetřeme v dlaních a aplikujeme od pokožky po konečky a rozčešeme. Kondicionér se musí dostat všude a necháme ho působit. Vlasy rozčesávejte s kondicionérem vždy, předcházíte tak trhání si vlasů po následném smytí a rozčesání.  To děláme proto aby se dostaly tyto látky po vlasech rovnoměrně a všude. Samozřejmě že rozčesávání děláme po sekcích, ne že začnete od čela a silou táhnete dozadu. Vrátíme se k aplikaci kondicionéru. Ano, čtete dobře, prostě po celém vlase. Proč? Protože ho musíme uzavřít všude, od hlavy až po konce. Většinou se setkávám s tím, že právě dlouhovlásky si kondicionér aplikují po hrstech a to od poloviny vlasů do konců. To je jeden z důvodů, kdy po umytí, vlasy v koncích ztěžknou a splihnou a nedají se vyfoukat a ve finále nedrží vůbec. Další dny si je můžete mýt znovu. Možná důvodem, toho, proč většina nepoužívá kondicionér je, že nevíte, jak s ním správně pracovat. Pak vzniká takové to „mě to nevyhovuje.“ Osobně mám vyzkoušeno na svých velmi jemných vlasech, že mě nevyhovují ani ty profi silikony rozpustné ve vodě, vlasy mi po nich nejdou upravit a vždy jsem to musela dotahovat stylingem. Pak jsem vyzkoušela dánskou firmu Natulique, která je nemá vůbec a hned jsem pochopila, jak když je produkt kvalitní, vlas s ním funguje a bez potíží se s ním pracuje a nedám na něj dopustit. Vrátíme se zpět. Uplynula nám doba působení a vlasy důkladně propláchneme a pak opět s opatrností osušíme a rozčešeme.

Snažili jsme se vám to vysvětlit, tak aby to bylo srozumitelné. Doufáme, že se nám to povedlo. Jde o to, aby jste věděli, že jen šampon nestačí a jak je důležité správně zacházet s vlasy. Bez dodržování těchto správných postupů si na vlasech sami škodíte. Někteří z vás určitě ví, že pokud dojde k poškození vlasů, nejde je spravit na první pokus, ale je to dlouhodobější péče. A proto vám i na rozčesání vlasů doporučuji kartáč od značky Framar, nebo Natulique dostanou tu nejlepší péči a i vy poznáte, jak se vám s nimi krásně pracuje při rozčesávání. Pokud si je nechcete objednat přes internet a platit poštovné, seženete je i u nás v salonu.

 

Zpět do obchodu