Natulique šampon

Vybrali jsme pro vás jeden šampon z řady Natulique, abychom vám ukázali, jaké složky může obsahovat profi šampon v porovnání se šamponem z drogerie. Opět si vypíšeme názlosloví a něco si o těchto složkách prozradíme.

Voda je první složkou na obale, vždy když je tam voda, tak tam musí být i konzervant. Konzervanty taky dělíme na dvě skupiny. První jsou chemického původu a ty druhé jsou nezávadné, certifikované a získávají se přírodní formou. Více o zdravotních komplikacích ohledně těchto chemických konzervantů se dočtete v díle Parabeny. Kdo nečetl může dohledat, ale pro úplnost pár slovy. Parabeny působí proti plísním, bakteriím a mikroorganismům v kosmetice a tudíž prodlužují spotřební dobu.

V tomto šamponu najdete ty typy konzervatů, které jsou nezávadné  a pokud se na obalech uvádí bez parabenů je tomu tak, protože tam chemický konzervant není, najdete jen jeden, ale ten má mezi chemickými konzervanty vyjímku, neboť nepoškozuje zdraví je schválený i pro přírodní kosmetiku a je z těla vylučován. Patří do chemického označení 3, protože je právě chemicky vyráběn, ale není to alergen.

Konzervanty

  • Sodium benzoate je sodná sůl kyseliny benzoové, která se přirozeně vyskytuje v ovoci - brusinkách, meruňkách, jablkách, dále pak v houbách, skořici, hřebíčku atd. Má antimikrobiální účinky, zabraňuje množení bakterií. Je také lehce antimykotický, chrání před houbami, plísněmi a kvasinkami. Je tedy citlivý na pH prostředí, ve kterém se nachází. Nepatří mezi alergeny. Používá se především jako složka konzervačního systému (i v potravinářství), povolená i v přírodní kosmetice. I když se tato složka vyrábí synteticky, v těle se neusazuje a je rovnou metabolicky vyloučen. Chemické označení 3, jen kvůli výrobě.
  • Potassium Sorbate –  V kosmetických přípravcích nachází místo jako alternativa parabenů, funguje jako konzervační přísada (povolená v přírodní kosmetice). Má antimykotické účinky, zabraňuje tak růstu plísní, kvasinek a hub, zastavuje množení mikroorganismů a prodlužuje trvanlivost produktu. Nepatří mezi alergeny. Chemické označení 2.

 

Tenzidy

Ty jsme si už v předešlém článku rozdělili do dvou skupin na uměle syntetické tenzidy  a amfoterní tenzidy. Tyto amfoterní tenzidy využívají zodpovědnější firmy, působí jemněji, mezi chemickým označením patří do skupiny výborné, nebo velmi dobré. Místo těchto dráždivějších se dájí použít přijatelnější tenzidy, jako jsou například kokamidopropyl betain. Nicméně v kvalitní kosmetice, ať už vlasové či tělové, by měly být jen dobře přijatelné a lehce odbouratelné tenzidy přírodního původu. Většinou se nachází v BIO kosmetice, ale opravdu té certifikované.

 A zde jsi vypíšeme všechny tyto přijatelné a nedráždivé tenzidy, které obsahuje náš šampon:

  • Sodium Coco Sulfate – chemické označení 2
  • Lauryl Glucoside – chemické označení 1
  • Sodium Cocoamphoacetate - chemické označení 2
  • Cocamidopropyl Betain - chemické označení 2
  • Disodium Cocoyl Glutamate - jemné čištění, dobře pěnící chemické označení 1
  • Sodium Cocoyl Glutamate – vhodný pro alergiky, chemické označení 1
  • Disodium Laureth Sulfosuccinate – chemické označení 2

 

Silikony

V tomto šamponu jsme žádné nenašli.

 

Další látky

Tyto složky se běžně užívají k výrobě šamponů a jejich chemické hodnocení je 1 (výborné), nebo 2 (velmi dobré), takže tyto látky nejsou závadné.

  • Glycerin – účinná pozitivní složka a rozpouštědlo
  • Sodium Hydroxide - alkalizační přípravek k úpravě pH
  • Citrid Acid - pufrovací látka, užívá se k úpravě pH
  • Polyglyceryl 4 – emulgátor, zlepšuje rozpustnost
  • Sodium Chloride – kuchyňská sůl, zvyšuje viskozitu
  • Propylene Glycol – rozpouštědlo
  • Sodium Sulfate - pomocná látka, Glauberova sůl
  • Sodium Gluconate - koemulgátor, prostředek péče o pokožku

 

Vonné látky

Jak jsme si už psali, vonné látky jsou většinou v pořádku co se týká chemického složení, není to nic proti ničemu, každý chce, aby mu přípravky hezky voněly. Tady jsme našli tyto:

  • Limonene - chemické označení 1.
  • Linalool - chemické označení 1.
  • Geraniol – chemické označení 2.

 

 Výživné a obohacující složky

  • Euterpe Oleracea Fruit Extract Acai - je extract z palmy Acai, zpracovaná část rostliny jsou plody. Malé, kulaté tmavě fialové plody se sklízejí z divokých palem v amazonském regionu. Šťáva se vyrábí z dužin plodů a následně se používá v kosmetice. Polyfenoly z plodů palmy Acai, jsou výbornými antioxidanty. Antioxidanty chrání před nepříznivými účinky volných radikálů, UV zářením a nepříznivými oxidačními procesy. Antioxidanty obsahují vitamíny A, C, E.
  • Helianthus Annuus Seed oil Sunflower – lisuje se ze semen slunečnice za studena, obsahuje vitamíny E, D, B je vhodný pro všechny typy pokožky, je to účinná pozitivní složka, má vysoký obsah nenasycené omega 6 linolové kyseliny a určité množství kyseliny olejové. Obsahuje také inulin, který působí při léčbě astmatu.
  • Avena Sativa Kernel Extrakt oat - Oves setý, je nejrozšířenějším druhem ovsa. Z ovsa se využívají jeho plody (obilky) i nať. Obilky v sobě ukrývají bílkoviny, sacharidy, vlákninu či vitaminy skupiny B. Nať je bohatá na různé minerální látky, jako je železo, mangan, zinek a další, ale i vitamin E, flavonoidy, lipidy, saponiny a kyseliny (křemičitá a linolová). V potravinářství tato složka napomáhá ke správné funkci štítné žlázy. Má protirakovinné vlastnosti, působí jako prevence před rakovinou tlustého střeva. V kosmetických produktech bývá použit k léčbě různých kožních problémů, jako je akné či ekzém.
  • Rosmarinus Officialis Leaf Extract Rosmary – účinná pozitivní složka, rozmarýn lékařský, prokrvuje a povzbuzuje krevní oběh, aktivuje prohřívá, je antibakteriální. Osvěžuje a zvláčňuje pokožku a usměrňuje činnost mazových žláz.
  • Aloe Babadensis Leaf Juice - Z Aloe se využívají její listy, konkrétně gelovitá dužina uvnitř listů, z níž se dále lisuje šťáva. Aloe vera obsahuje polysacharidy, enzymy, vitaminy A, B, C a E, minerály, stopové prvky, aminokyseliny. Váže na sebe vlhkost, čímž pomáhá hydrataci pokožky, vykazuje značně regenerační, zklidňující, zvláčňující, hojivé a chladicí schopnosti. Funguje jako antioxidant a je protizánětlivý. Vytváří na pokožce ochranný film a díky jeho antioxidační aktivitě a obsahu vitaminu A a E se může poškozená kůže kvalitně regenerovat. Využití má i na méně závažné kožní infekce, ekzémy, lupénku, seboroickou dermatitidu a spousty dalších. O účincích Aloe, by jsme si tu taky mohli vypsat román :o))).
  • Panthenol – podporuje látkovou výměnu i obnovu buněk, regeneruje a zklidňuje pokožku.

 

Tak si to shrneme žádné dráždivé konzervanty, žádné dráždivé tenzidy, bez silikonů, bez dráždivé látky ve vonných složkách a s velkou dávkou vitamínů, antioxidantů a všech možných složek výživných pro vlas a pokožku. O těchto látkách v šamponu z drogérie si můžete nechat jen zdát. Proto se cena i výrazně liší je tam zpracování jednotlivých výživných složek a použití nedráždivých látek, dále jsou tu roky výzkumu, ale hlavně tam ty složky jsou obsažený a ne, že na obalech nám naslibují, co to všechno má a na co to je, a pak ve finále buď to danou látku neobsahuje vůbec, nebo je obsažen silikon, takže se látka do vlasu, ani nemůže dostat, jak je běžný u kosmetiky z drogerie. Obrázek o tom si můžete udělat sami, stejně, tak si rozhodnout co budete používat. Vlasy i s pletí byly a jsou tou nejdůležitější částí našeho obličeje, rámují je a pokud nevypadají hezky, nemůžeme se ani my cítit dobře. Pokud nejsou zdravé vlasy, většinou není zdravá ani pokožka hlavy.

Chemické hodnocení se dělí do pěti skupin:

  • výborné
  • velmi dobré
  • občas přijatelné, ale pozor, tyto sloučeniny bývají získávané chemickou syntézou a jsou už méně vhodné, většinou jsou to alergeny
  • špatné, jde o látky, které jsou zcela nevhodné, zdraví škodlivé
  • nepřijatelné, zdraví škodlivé
Zpět do obchodu