Krabičková barva

Dnes vám přinášíme článek o porovnání barev z drogérie s těmi profesionálními z kadeřnických salonů. Tento článek napsala Nina Krajčo a my s jejím svolením, za to moc děkujeme, vám ho můžeme poskytnout.

A kdo je Nina Krajčo?

Těžko hledat kadeřnickou oblast, ve které by Nina nepatřila k absolutní špičce. Kadeřník roku v pánské kategorii, členka mezinárodního týmu Fashion week, vyhledávaný a ceněný hairstylista pro kampaně a reklamy nejrenomovanějších firem a fashion magazínů v České republice i v zahraničí, technolog, školitel s 13 letou mezinárodní praxí a v neposlední řadě také obdivovaný komerční kadeřník pečující o své klienty v pražském RED salonu. Unikátní kombinace nabytých zkušeností a neutuchající zápal pro vlasy dělá z jejich seminářů výjimečný profesionální zážitek.

Máte odrosty a váš kadeřník má plno. Ty ženské na krabičkách mají tak lesklé a krásné barvy. Ještě barva stojí tak málo! A ještě nebudete v salonu celé dopoledne! Je to levné a ještě tak pohodlné. A stejně, váš kadeřník má určitě předražené služby, že? Chyba. Jasně, když vám říkají „přestaňte používat barvu z drogérie”, není to jen o tom, že z vás chtějí vytáhnout peníze. Říkají vám to proto, že krabičkové barvy vám skutečně poškozují vlasy. Pomalu, plíživě, s postupem času. Jako peroxidový Ninja.

Profesionální barva: Molekuly barviva jsou ukládány dovnitř vlasů, pod kutikulu, kde se nachází melanin. Tyto molekuly jsou větší a početnější než váš přírodní melanin, takže po obarvení molekuly barviva převažují a stávají se zodpovědné za dominantní barvu vašich vlasů.

Krabičková  barva: "Poskvrní “ proteiny v kortexu, takže chemicky změní jejich povrch. Vzhledem k tomu, že vaše vlasy jsou z 90% tvořeny proteiny, znamená to v praxi to, ze vaše vlasy už v podstatě nejsou vaše vlasy. Barvou byly prostě fyzicky změněny.

Profesionální barva: Je individuálně namíchaná konkrétně pro vaše vlasy. Říkejte tomu třeba umění, alchymie, nebo klidně hezky vědecky experiment, ale váš kolorista míchá skutečně barvu právě pro vás. To znamená, že vyvíječ (peroxid vodíku) je také vybírán na základě vaši síly a kondice vlasů. Pokud máte porézní, nebo narušené vlasy, pravděpodobně kolorista zvolí nižší sílu vyvíječe, takže vaše vlasy zůstanou v nejlepší možné kondici po barvení.

Krabičková barva: Používá nejvyšší sílu vyvíječe, protože barva musí být “univerzální” a fungovat na každého, musí také obsahovat nejúčinnější chemikálie. Přirovnejme to třeba k tomu, že kdyby se ochladilo, tak se podpálíte, i když by zatím stačilo si na sebe vzít bundu.

Profesionální barva: Přestává pracovat po určité době. Vlastnost profesionálních barev je taková, že pomalinku přestávají účinkovat od momentu, kdy je kadeřník namíchá, obvykle přestává být účinná po hodině po namíchání. Proto si váš kolorista třeba domíchává barvy během procesu. Také to znamená, že po dopůsobení a umytí je hotovo. Máte krásnou barvu a teď s ní můžete jít dělat parádu.

Krabičková barva: Pracuje “přesčas”. Tyto barviva nazýváme “progresivní”, protože pořád barví a vrství se na sebe postupem času. Takže pokaždé, kdy si hodíte v koupelně na hlavu krabičkovou barvu, vlasy trochu víc ztmavnou a trochu víc se poškodí. Zvlášť u tmavších odstínů používaných delší dobu, může být téměř nemožné je z vlasů dostat, i s použitím profesionálních zesvětlovačů.

Shrnutí

Krabičková barva fyzicky změní vlas, a vlasové vlákno oslabuje. Až vás barva omrzí, bude MNOHEM složitější ji z vlasů dostat a nejen to, bude to i cenově dražší kadeřnický úkon. Promyslete, jestli chcete investovat čas a peníze do pravidelného barvení v salonu. Zbožňuju barvení vlasů, ale vyžaduje to disciplínu!  Jen prosím nechoďte v drogerii tou uličkou s barvami.

Zpět do obchodu