Silikony

A je to tu ty věčné silikony. Některé naše články jsou kratší, ale tenhle nebere konce :o))) je prostě a jednoduše hooodně důležitý. Tento článek jsem původně chtěla nazvat jinak, chápu že pro člověka, který o těchto názvech nic moc neví, to může být celkem těžké se v takových věcech orientovat, ale jsme tu pro vás a když si uděláte čas a vydržíte až do konce zjistíte, že vám dáme návod, jak to rozlousknout. Tady vůbec nebudeme chodit okolo horké kaše a rovnou vám řekneme, proč silikony vážně ne! Co se týká zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti, tak musíme říct, že v tomto není problém, až na takový velký a celkem podstatný detail, který si vysvětlíme v článku.

Silikony byly před začátkem 70.let plně zahrnuty do vlasových produktů a nyní je můžete najít, až v polovině nově příchozích výrobků na trh. Silikony jsou vyrobeny na základu kyslíku a křemíku (Si/O).

Jsou velmi levné a velmi trvanlivé a užívá se jich mnoho typů, dle složení a molekulové hmotnosti se liší svými vlastnostmi jsou:

  • kapalné
  • olejovité
  • pryskyřičnaté

 

Rovnou si řekneme že je jich mnoho, výrobcům se pochopitelně líbí, že mohou měnit jejich složení a pozměňovat tím jejich vlastnosti.

Ty nejčastější poznáte podle přípon (-silicon, -cone, -siloxane, -conol, -silane, -silanl, -amo, -amine, -amono, -silsequioxane a nejčastější název pro silikon je dimethicone).

Silikony jsou v mnoha produktech, které denně využíváme, májí ochrannou vrstvu a dokáží zabezpečit hebký a hladký povrch vlasu. Pokud jste dočetli až jsem, tak si asi říkáte, že co je tedy ten problém?

Tyto silikony se mohou lišit druh od druhu a proto produkty na bázi silikonu se liší i v jejich vlastnostech, jak jsme si už řekli výše. Je tedy několik druhů silikonů na trhu a některé jsou velmi, ale velmi levné na výrobu, tudíž nacpané snad ve všem co obrátíte v drogerii v ruce, protože jednoduše a logicky, nikdo nemůže čekat, že šampon, kondicionér, nebo pleťový krém od 80-200,- Kč by měl v sobě nějaké účinné, výživné složky a byl nacpaný těmi top věcmi co vám tak slibují v reklamě, nebo na obalu. Ještě na to musí udělat obal, štítek a výrobní hodnota takového produktu musí být o 50% levnější a to minimálně, než se prodává, aby z toho měli pochopitelně zisk firmy. Co si asi v takovém koktejlu člověk kupuje? Odpovím jednou větou. Spousty syntetické a velmi levné chemie. Tudíž jsou tam ty nejlevnější silikony, které existují a i když životu jsou nezávadné, způsobují co se týká vlasů, to že vlas obalí a způsobí na něm nános. Čím více tyto produkty používáme, tím víc se obalují. Vlas doslova zabetonují, což má za následek to, že vlasy chřadnou, jsou suché a ulamují se. Přes silikonovou vrstvu se nedostane k vlasovému kořínku žádná výživa, i kdyby, jste si koupili sebelepší a od svého kadeřníka, tak to po vlasu sklouzne a vypláchne se. A vy si řeknete, zase jsem utratila peníze a výsledek nevidím. Bohužel nemůžete vidět, pokud si nánosy z vlasů nestáhnete od silikonů. Pak můžete začít používat profi šampon a pak teprve uvidíte rozdíl. Pokud si vlasy nechcete čistit, vypláchnutí silikonů je možné i bez čištění, ale bude trvat 3-4 měsíce profi šamponem, než začnete pozorovat výsledek na svých vlasech. Měla jsem tu možnost vidět pod vlasovou kamerou určenou přímo pro trichologii. A pozor tyto velmi levné silikony jsou i v tužidlech, lacích, gelech a jakémkoliv stylingu z drogerie. Tudíž vám moc nepomůže koupit si v kadeřnických salonech profi šampon a kondicionér a používat gel, lak a tužidlo z drogérie, tak to jste tam, kde jste byli. Mimochodem věděli jste, že díky těmto levným silikonům vám nemusí držet ani barva na vlasech? Bohužel přes ten silikonový obal se nedokáže barva dostat do vlasu, obarví se jen silikonový povrch vlasů a barva po něm po čase sklouzne a nevydrží tak dlouho jak má.

U všech odbarvovacích cyklů se stane to, že i když kadeřnice použije správný produkt a správný oxidant na jakékoliv zesvětlení, kdy výrobek, například dokáže stáhnout až o 9 odstínů hloubku vlasu, tak vlasy s takovým nánosem se po dodrženém technologickém postupu rozhodně nestáhnou o 9 odstínů. A proto je dobré dopředu říct, jaká kosmetika se nachází u vás v koupelně, může se tím předcházet spoustě zbytečných komplikací. Vlasy se v jednom dni vyčistí a v druhém dni se může aplikovat barva, nebo zesvětlení. Určitě se to řešit dá a věřte, že to kadeřník pozná. Pracujeme s těmito přípravky roky a roky, měli jsme možnost s těmito profi výrobky barvami a zesvětlujícími produkty pracovat na nebarvených, barvených, zesvětlených, silných, jemných, silikonových i čistých vlasech a já nevím na jakých ještě a víme na 100% s jakým přípravkem a na jakou hloubku a podle typu vlasů, kam se s ním můžeme dostat a jak reaguje.

Dalším problémem je, že některé silikony jsou velmi hydrofobní (odpuzující vodu). Tento atribut sice pomůže snížit porozitu vlasů, protože pokrytím vlas nemá šanci absorbovat vlhkost z ovzduší a tudíž je hladší a rovnější. S tím je ale spojen zásadní problém, tyto těžké silikony nejdou, jak jsme si už řekli z vlasů vymýt.

A ještě jedno důležitá velmi důležitá informace, než poběžíte do koupelny prozkoumat váš šampon, kondicionér, masku, lak, tužidlo, gel, vosk, nebo tělový krém ….

Silikony dělíme na dvě skupiny jsou nerozpustné ve vodě to jsou všechny ty, které jsou velmi levné na výrobu a které jsme si doteď popsali. Mezi ně patří, vypíšeme si ty nejčastější:

  • AMODIMETICONE (nebo silikony, které mají v názvu “AMO”, “AMINE”, NEBO “AMINO”), jsou vytvořeny tak, aby se lépe uchytily na vašich vlasech. Zatímco se tváří, že vaše vlasy uhlazují, vytváří nános, který může být oříšek odstranit. Nejvíc se využívají v bezoplachových kondicionérech pro tvrdé, krepaté, nebo kudrnaté vlasy.
  • DIMETHICONE: tak ten je úplně všude je prostě nejběžnější a nejlevnější silikon. Dodává krásný lesk, ale je složitý na odstranění. Pokud se velmi navrství, vlasy zatíží, dokonce velmi častý jev po používání šamponu z drogérie a nejen jeho je, že vlasy jsou od hlavy mastné a v koncích suché až ulámané, tímto jevem poznáte přítomnost nanesených silikonů taky.

 

A pak máme druhou skupinu silikonů a ty jsou ve vodě rozpustné. Tyto silikony mají za následek to, že i když jsou vlasy po nich lesklé a hebké neulpívají na vlasech, nezanáší je a neudělají vám takovou paseku na vlasech a k vlasům se dostane výživa. Takže ne všechny silikony jsou špatné, jen je důležité vědět, kterým se vyhnout. Tyto produkty najdete v profi šamponech:

  • CYCLOMETHICONE: je to jeden z nejčastěji využívaných silikonů. Odparuje se a proto nezanechává na vlasech nános. Najdete jej jak v bezoplachových, tak v oplachovacích produktech. Nezůstává na kůži, ani na vlasech. Je to silikonový olej navozující sametový pocit, nedráždí pokožku, vlasům dodává objem a lesk, zabraňuje elektrizaci vlasů a zlepšuje rozčesávatelnost vlasů.
  • DIMETHICONE COPOLYOL: je silikon, který je vodou rozpustný. Je lehký a vytváří velmi lehký povlak. Je často používán ve výživných šamponech, ale je na výrobu drahý a navyšuje cenu jakéhokoliv  produktu ve kterém je použit.

 

Proto se výrazně liší i cena jakéhokoliv přípravku z drogerie a profi produktů ze salonu. Není to jen o jedné složce v šamponu, která je dražší, je to o tom, že takových složek je v profi šamponu a jiných přípravcích profi kvality spousty, co navyšují cenu produktu, kromě šetrnějších látek je tam i doopravdy to co vlasy potřebují, doplnění složek o hydrataci a protein, o které jsou dané výrobky obohaceny, dále o oleje, které mají výživovou hodnotu pro vlas, a spousty dalších složek. Za těmi všemi profi produkty a jejich cenou stojí vývoj jednotlivých firem, které takové složení vyvíjejí desítky let a zkoumají jednotlivé složky a jejich účinky na vlasech, o něčem takovém si u šamponu z drogerie můžete nechat jen zdát, prostě a jednoduše je tam nenajdete, ani žádnou výživovou hodnotu, ani žádný vývoj. Dala jsem si tu práci a přeložila pro vás celé složení jednoho nejmenovaného šamponu z drogerie o kterém si povíme příště. Je v podstatě jedno jakou značku vyberete, žádná vám nepomůže a vlas nevyživí. A někdo může oponovat tím já si kupuji BIO kosmetiku to se mě netýká, omyl! Na trhu je kosmetika, která je bez silikonů, parabenů, sulfátů a bez dalších chemických látek, tu ale nenajdete v drogeriích, ani omylem. Dnes pro to, abyste měli na obalu výrobku označení BIO pouze stačí, že se do výrobku přidá jedna složka, která pod označení BIO spadá, je uvedena většinou jako poslední v popisku složení a má tu nejmenší podílovou možnou složku. Skutečná Bio kosmetika se dá dohledat svými certifikáty.Ve skutečnosti o tom, co je vážně BIO by se dal napsat článek stejně dlouhý jako je tento. Věci z drogerie to vážně nejsou.

A slibovaný bonus na konec, i v profi šamponech můžete najít silikony a to přímo s názvem DIMETHICONE a teď si řeknete, aha takže ono je to i v profi šamponech, tak jaký to má význam? Pokud to v profi šamponech najdete, tak tam jistě taky najdete tyto další složky, jmenují se Trideceth 12 a Cetrimonium Chloride, ty mění silikon na vodě rozpustný, ano tyto složky zajistí, že silikon, který je v produktu nezatěžuje vlas a nevznikají po něm nánosy, jen takové vysvětlení na konec, aby jste nevyhledávali jen jednu složku a neřekli, ale i profi šampon to MÁ! :o))) A pamatujte, chemie je záludná, dva produkty se stejným složením, jen s jinou koncentrací se můžou chovat diametrálně jinak.

Snad jsme vám v tom udělali aspoň trochu jasno a pomohli se zorientovat.

Pokud jste dočetli až sem, zasloužíte si něco dobrého na zub.

Zpět do obchodu