PARABENY a jejich vliv na vlasy

Parabeny jsou konzervační látky používané při výrobě kosmetiky. Ve složení je poznáte podle přípony -paraben.

Parabeny a jejich soli se používají při konzervaci velké většiny kosmetických produktů, a i když nemají tu nejlepší pověst, tak jsou považovány většinou za bezpečné a zdravotně nezávadné.

Nevýhodou parabenů je jejich chemický původ, přeci jenom jsou to látky, které vznikají umělou cestou a nejsou tělu přirozené. Navíc nejsou přirozeně odbouratelné v přírodě.

Parabeny také mohou způsobovat alergie a některé z nich byly už dříve zakázány legislativou pro kosmetické i potravinářské použití.

Největší výhodou používání parabenů je jejich velmi dobrá účinnost. Parabeny působí proti plísním, bakteriím a mikroorganismům v kosmetice. Díky tomu především přírodní látky vydrží déle čerstvé a déle si udrží svou účinnost. To znamená, že se výrobkům prodlouží trvanlivost.

Škodlivější forma parabenů jsou jejich syntetické deriváty u nichž se uvádí, že patří mezi 20 nejčastějších alergenů.

Tyto syntetické látky narušují přirozenou aktivitu tkání a pokožky. Mohou tedy způsobit i alergie a navíc se chovají jako ženské hormony – estrogeny.

PARABENY

Nejčastěji používanými látkami z této skupiny jsou metylparabenetylparabenpropylparaben  a butylparaben. Parabeny mají genotoxický efekt prokázaný studiemi, ničí mitochondrie, produkují volné radikály a ničí DNA, kvůli tomuto efektu mohou vést ke vzniku rakovinných buněk, nejen ve tkáních bohatých na estrogenní receptory. Parabeny mohou vyvolávat alergii a studie na zvířatech prokázaly estrogenní aktivitu některých z nich. Expozice dětí parabeny (a to i před narozením) snižuje funkci plic. Můžou tak být zodpovědné za snížení plodnosti u mužů nebo za výskyt nádorů v prsu.

Jako problém se také ukazuje hromadění a kombinace parabenů na pokožce při běžném používání kosmetiky, přemýšleli jste někdy o tom kolik takových produktů používáte denně?

PŘÍRODNÍ KONZERVANTY

V dnešní době jsou známé i přírodní konzervanty, které se používají v certifikované přírodní kosmetice.Většinou jde o kyseliny a jejich soli, které se přirozeně vyskytují například v ovoci. Kosmetické firmy tak začínají v posledních letech od užívání parabenů ustupovat a hledají nové náhražky a modernější konzervační prostředky. A tak i u velkých kosmetických značek dnes, už najdete produkty označené jako paraben free.

Zpět do obchodu