Proč používat bezsulfátové šampony­­?

Povíme si o tom, co to ty sulfáty vůbec jsou. Začneme rovnou tím, že patří do skupiny tenzidů. A nejdřív si vysvětlíme, co jsou to ty tenzidy a pak se vrátíme ke složce Sodík Lauryl Sulfát, tedy (SLS).

Všechny tenzidy se dají vyrobit synteticky, tedy chemickou syntézou. A to jak z přírodních olejů a tuků, tak z ropných surovin. Obecně tedy platí, že syntetické tenzidy lze získat i z přírodních surovin, promítne se to ale na výrobní ceně, která se pak šplhá nahoru.

Tenzidy se dělí do několika skupin, ale rozhodli jsem se, že je nebudeme všechny vypisovat, protože je to trochu nezáživné. My si je rozdělíme na dva druhy, ty nás budou zajímat nejvíce :

  • uměle syntetické tenzidy
  • amfoterní tenzidy

 

A teď si o nich něco prozradíme. Víte kde se kromě šamponů uměle syntetické tenzidy vyskytují? Samozřejmě v čistících prostředcích a odmašťovadel! V šamponech z drogerie je stejný odmašťující sulfát jako v prostředcích na nádobí, ale tím byste si asi vlasy neumyli? Uměle syntetické tenzidy, patří do skupiny dráždivých.

PAK TU MÁME AMFOTERNÍ TENZIDY

Tyto amfoterní tenzidy využívají zodpovědnější firmy, působí jemněji, mezi chemickým označením patří do skupiny výborné, nebo velmi dobré. Místo těchto dráždivějších se dají použít přijatelnější tenzidy, jako jsou například Kokamidopropyl betain. Nicméně v kvalitní kosmetice, ať už vlasové či tělové, by měly být jen dobře přijatelné a lehce odbouratelné tenzidy přírodního původu. Většinou se nachází v BIO kosmetice, ale opravdu té certifikované.

VRAŤME SE K VLASŮM A KŮŽI

Vnější vrstva naší kůže se skládá z odumřelých a na protein bohatých buněk. Ty jsou plné látek, které na sebe vážou vodu, a přirozeně tak pokožku udržují hydratovanou. Odumřelé buňky obklopují lipidy (tuky), a udržují tak pokožku pružnou. Můžete si to představit jako zeď s cihlami z kožních buněk, spojených lipidovou maltou. Zeď zabraňuje vypařování vody a zároveň chrání kůži před napadením zevnějšku.

Když se však tato bariéra naruší, kůže vysychá, svědí, loupe se a je podrážděná. Naštěstí ji jen tak něco nerozhodí a většinou se ubrání. Jejím velkým nepřítelem jsou ale právě tenzidy. Jak už jsme si řekli, tenzidy jsou přeborníci v odstraňování nečistot. Nemají ale šanci rozpoznat, které látky kůži tvoří a které na ni nepatří. Nezřídka se tak stane, že z kůže odstraní i důležité složky, jako jsou například tuky. To rozhodí strukturu vnější vrstvy pokožky a její schopnost zadržovat vlhkost se oslabí. Stejně tak tenzidy s oblibou zbavují kůži i bílkovin a narušují její přirozenou mikroflóru. Výsledkem je vysušená a dehydrovaná pleť, zbytky mohou zůstat v pokožce, dráždit ji a narušovat.

Říkáte si, že po sprše nebo při domácím úklidu se většina tenzidů z pokožky opláchne vodou, a vy jste proto v bezpečí? Ne tak docela. Některé se zuby nehty na pokožce udrží a začnou nahlodávat stabilitu ochranné vrstvy kůže. Způsobují také bobtnání přítomných bílkovin. Čím víc nabobtnají, tím větší je přitom podráždění pokožky.

Pokud vás po mytí pravidelně trápí nepříjemný pocit napnuté kůže, dost možná za to mohou právě tenzidy.

A problém se prohlubuje. Tenzidy se totiž často používají také jako emulgátory v neoplachových výrobcích. Najdete je tedy i v lahvičkách s různými tělovými mléky a krémy. Při dlouhodobém kontaktu přitom mohou způsobit daleko větší potíže a demolovat živé buňky pokožky. Pocítit to můžeme i akutním svěděním a pálením. Negativní účinek na pokožce přetrvává, dokud dráždivý tenzid nesmyjeme. To ale zpravidla děláme opět přípravkem s obsahem tenzidu. Své kůži tak prakticky nedáváme šanci na odpočinek a regeneraci přirozeného obranného filmu.

A teď se vraťme ke složce SLS. Kromě toho co jsme si řekli výše, taky dráždí oči a jiné citlivé tkáně. Způsobuje vypadávaní vlasů, dochází k podráždění a následnému možnému poškození vlasových folikul.

Šampony s obsahem SLS mohou způsobovat vysušování střední části vlasů, což má za následek ztrátu přirozeného lesku a matný vzhled vlasů. Sodík Lauryl Sulfát dráždí pokožku, má schopnost proniknout jednotlivými vrstvami kůže a dostat se do krevního řečiště. Jakákoliv látka tudíž i ta škodlivá se dostane do těla během 30 vteřin.

Mimochodem tato látka patří mezi uměle syntetické tenzidy! Tenzidy působí obdobně jako v potravinářství užívané emulgátory, mají umožnit spojení vody a tukové fáze.

Zpět do obchodu